Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2020 12:05 - ПРОИЗХОД И СМИСЪЛ НА ИМЕНАТА САРПЕДОН, РАДАМАНТ И ЕАК. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.01.2020 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Скъпи приятели,
Заличих снощния си пост, защото беше прекалено присмехулен - дори ехиден.Не че разни предучилищни "етимолози",които днес са се заели с богоугодната за дача да"разобличават" проф.Петър Добрев,не заслужават всяческа ирония,а защото най-добрият отпор срещу такива "учени", е задълбоченото изследване на окепазените от тях имена и понятия.

Наистина ли сте повярвали,че Сарпедон означава Кривчо,а Радамант - "Този,който много се радва и има много успех"? Е, сега ще се опитам да "обриша от калта" - по думите на дядо Вазов - тези благородни имена.

 Те имат своя паралел в санскскрит и своя смисъл във 
ведическата философия.Ако обаче се спрем на повърхностния слой от значения,естествено ще стигнем до алогични и направо комични изводи.

 САРПЕДОН - Съществуват повече от три - поне четири митологически фигури,носещи това име.За един от тях,отбелязан като "брат на Аргус", не успях да открия нищо.Ясно е обаче,че името е съставно и се състои от две части - САР и ПЕДОН.Превеждам първата част като "цар",имайки предвид имената на асирийските и вавилонски царе, съдържащи тази частица - Сарданапал,Балтасар.Името на прославения пълководец от тракийски произход - Велизарий - също носи тази частица. "Зар" ще рече сияен,озарен,озаряващ,откъдето идва и титлата.Но един още по-дълбок размисъл над тази частица и титла,ме накара да прозра в нея един още по-древен,скрит в мрака на десетки хилядолетия смисъл - saur  - рептил,гущер.Не е толкова възмутително,защото земята е владяна от различни раси или поне различни раси са се борели за власт над нея,включително тази на гигантите - получовеци-полувлечуги с грамадни размери.Да изведа частицата "сар" от saur в името на Сарпедон,ме подтикна и втората му част - ПЕДОН,тъй като често най-древните имена са "тавтологични" - състоят се от две различно звучащи части,които обаче се припокриват по смисъл.Обяснявам си това с разликата в епохите,промяната на езиците и различията в териториите и народите, в чийто словесен фонд навлиза ново за тях понятие - те не го разбират и добавят към чуждото име същите характеристики,които то вече съдържа,само че на техния език.ПЕДОН за мен означава ПИТОН- PYTHA- ПАЙТА,ПИДА - ЗМЕЙ. То произхожда от санскритското PYTHA със същото значение.В шактризма PYTHA се наричат няколкото десетки първостепенни светилища по земята,бележещи частите от тялото на Деви.Сещаме ли се за прорицалището в Делфи - название,което аз дешифрирам като производно от Деви - и за първичното име на това светилище - Питон? 

  "Откритието" на пишман-лингвиста,че Сарпедон иде от "сърп" (извит,крив) и следователно означава Кривчо,се базира на повърхностна,вторична връзка и естествено води до погрешни изводи.
     

 Същото е и положението с името на единия от другите синове на Зевс и Европа - Радамант.

 РАДАМАНТ - "Езиковедът" правилно се е насочил отново към санскритско понятие,но отново е спрял на илюзорната повърхност,която отново го е изпързаляла.Да, санскритското слово RADHA означава "радост",близостта на българския до санскритския се подчертава от съществуването на идентични понятия и имена (Радко,Рада),но те в съвременната понятийна система,са лишени от древната си дълбочина,от вложения в тях пластов,многолик и величествен смисъл."Радост"е емоция,недълбинно понятие,идеята за "успех",също съдържаща се в RADHA,е олекотена и приравнена към лично благополучие - "рахатлък",което,колкото и чудно да е,също произлиза от RADHA. Но дълбокият смисъл на това синкретично санскритско понятие е " ОБЩОЧОВЕШКИ УМ" и именно така би трябвало да разбираме първата част от името на Радамант,божествен потомък и съдник на душите в подземния свят.Това разбиране идеално съвпада с названието ВЪРХОВНА РАДА на Украинското народно събрание.То съответства и на старинния глагол "радя" - работя,творя.Един върховен устрем на човешкия ум да твори,да постига напредък и успех в името на доброто,на щастието. Е,поне някога е било така!

 Втората част на името - МАНТ - пък е съвсем лесна за тълкуване и изкривяването й в "имам","имане" буди дори не смях,а недоумение.MANTH и днес е универсална за почти всички арийски езици дума и означава "ум", "съзнание". Трактовката й като "дух" е също твърде честа,но по-неточна.MENS на латински,MENTE на италиански и пр.Явно и в името на Радамант имаме тази тавтология,която подчертах в името на Сарпедон.Хрумва ми,че от manth произхожда и думата "мантия" - първичното значение на която може би не е "тъкан","царско наметало",а аура - невидимата харизма,която обгръща изключителните хора - водачи и съдници.Всички тези тълкувания са подходящи за личността,ранга и значимостта на Радамант,които надхвърлят измеренията на човешкия свят.

 За името на ЕАК имам следната идея:

 ЕАК - дядо на прочутия с ръста и силата си Ахил и един от тримата съдии в подземния свят,редом с Минос и Радамант,носи име,почти идентично с многократно споменатото във Вехтия завет название ЕНАК,ЕНАКОВИ СИНОВЕ - т.е.исполини.За мен няма съмнение,че самият Еак също е бил исполин.Името му е съзвучно и с това на бог Енки.Смятам,че смисълът на името ЕНАК трябва да се търси в словото ЮНАК,което,разбира се,свързваме с най-вече с младост - юност - но което означава и силен,едър,храбър,непобедим.

 Колкото до изключително важното за всички европейци,етимологично обяснение на името ЕВРОПА,то все още не е стигнало крайната си точка.Както вече казах,сведенията,до които имаме достъп,са по-скоро дезинформация.Но,известно е,че истината има неприятното свойство винаги да излиза наяве.

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ! ИДЕИ И ОТКЪСИ ОТ СТАТИЯТА МОГАТ ЗА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ НА АВТОРА!





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775015
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031